Friday, July 9, 2010

Xυμοί ή Smoothies?

Πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί τι είναι καλύτερο? Να πιείτε ένα φυσικό χυμό φρούτων ή λαχανικών ή να πιείτε ένα smoothie? Γι αυτούς που δεν ξέρουν, τα smoothie είναι φρούτα ή λαχανικά αλεσμένα στο μπλέντερ ή το μούλτι όπου το αποτέλεσμα είναι ένας συμπαγής πολτός τον οποίο αραιώνουμε με γιαούρτι, γάλα ή για κρέμα γάλακτος. Μπορούμε να προσθέσουμε πάγο για ένα πιο δροσερό αποτέλεσμα, να γλυκάνουμε με μέλι, μέχρι και να προσθέσουμε σοκολάτα ή κακάο για να πετύχουμε ένα τύπου μιλκσέικ smoothie.

Aς δούμε όμως τα υπέρ και τα κατά και των δύο:

Τα smoothies περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθάνε στο να οξειδώνονται πιο αργά. Οι χυμοί πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μόλις φτιαχτούν γιατί, λόγω της έλλειψης φυτικών ινών οξειδώνονται και χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους πιο γρήγορα.

Από την άλλη οι χυμοί, μη έχοντας φυτικές ίνες, απορροφούνται πιο γρήγορα και εύκολα από τον οργανισμό.

Όταν φτιάχνετε χυμό από φρούτα επειδή με τη διαδικασία της αποχύμωσης απομακρύνονται οι φυτικές ίνες το πάγκρεάς σας μπορεί να ζοριστεί στο να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματός σας. Γι αυτό, είναι καλύτερα να φτιάχνετε smoothies με φρούτα ενώ στους χυμούς να χρησιμοποιείτε πράσινα λαχανικά ή φρούτα με χαμηλή γλυκαιμική αξία όπως λεμόνια ή λάιμ.

Επίσης, τα smoothies είναι πιο εύκολο να γίνουν, μπορείτε να τα φτιάξετε και με ένα απλό μούλτι κουζίνας αν δεν έχετε μπλέντερ. Οι φυσικοί χυμοί όμως χρειάζονται αποχυμωτή οπωσδήποτε για να μπορεί να διαχωριστεί ο πολτός του φρούτου ή του λαχανικού από το χυμό του.

1 comments:

My little Prince ♕ Nikolas said...

εγώ πάντως στο μωρό δίνω χυμούς.
Ελάχιστες φορές του φτιάχνω ένα ψευτομιλκσεικ. (δηλαδή μπανάνα, πάγο και γιαούρτι μπισκότο) όταν δεν έχω καλά φρούτα για χυμό.

Και αρκετές φορες του δίνω life που τους θεωρω φυσικούς ή frulite

Post a Comment