Thursday, July 22, 2010

Το τοξικό μας σώμα

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συμβατικά καλλυντικά του εμπορίου σε καθημερινή βάση επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με 2,2 περίπου κιλά χημικών και τοξίνων το χρόνο! Πολλές γυναίκες μάλιστα χρησιμοποιούν πάνω από 20 καλλυντικά προϊόντα τη μέρα.


Αν σκεφτούμε πόσα χημικά και τοξίνες αναπνέουμε ειδικά όσοι μένουμε σε μεγαλούπολεις, πόσα περνάνε στον οργανισμό μας μέσω της τροφής και πόσα διαπερνάνε τον οργανισμό μας μέσω των καλλυντικών προϊόντων και των προϊόντων καθαρισμού που χρησιμοποιούμε.. ε τότε θα φρικάρουμε. Παρακάτω είναι μερικές μόνο από τις πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και καθαριστικά σήμερα και είναι επιβλαβείς για την υγεία μας:


Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Το Sodium Lauryl Sulfate (SLS) καθώς και το Sodium Laureth Sulfate (SLES) και τα ξαδερφάκια τους όπως το Ammonium Lauryl Sulfate και Sodium Myreth Sulfate είναι φτηνές λύσεις για χρήση σε προϊόντα που δημιουργούν αφρό όπως τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και οι αφροί ξυρίσματος. Αλλά το SLS είναι τόσο δυνατό που χρησιμοποιείται επίσης και για τον καθαρισμό των πατωμάτων των γκαραζ! (Άλλες ονομασίες: sodium dodecylsulfate, sulfuric acid, sodium salt sulfuric acid, A12-00356, Akyposal SDS, Aquarex ME, and Aquarex methyl.)


Το SLS παραμένει στο σώμα μέχρι και 5 μέρες μετά τη χρήση του. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να διαπεράσει εύκολα το δέρμα και να αφήσει κατάλοιπα στην καρδιά, το συκώτι, τα πνευμόνια και τον εγκέφαλο. Παρ’ όλα αυτά το SLS βρίσκεται στα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού μέχρι και σε μερικές οδοντόπαστες! Η χρόνια χρήση του μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στο DNA και να προκαλέσει καρκίνο.


Parabens: Χημικές ουσίες που βρίσκονται στα roll-on και τα αποσμητικά σώματος οι οποίες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων (γυναικείες ορμόνες) και που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο του στήθους.


Phalates: έχουν συνδεθεί – μεταξύ άλλων – με γεννετικές ανωμαλίες στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και με χαμηλή κινητικότητα σπέρματος στους ενήλικες άνδρες.


Methylisothiazolinone (MIT), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε σαμπουάν, μαλακτικά και κρέμες μαλλιών για να αποτρέψει τη δημιουργία βακτηρίων και μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στο νευρικό σύστημα μας.


Triclosan: Χρησιμοποιείται στις οδοντόπαστες και σε άλλα προϊόντα (όπως αντιβακτηριδιακά υγρά κρεμοσάπουνα) ως αντιβακτηριδιακό. Έχει συνδεθεί με προβλήματα στο συκώτι, τα νεφρά, την καρδιά και τους πνεύμονες, στειρότητα και άλλα πολλά. Επηρεάζει τις ορμόνες και αποθηκεύεται στο λίπος, ενώ συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος με κάθε χρήση.


Diethanolamine ή DEA: Σε μια πρόσφατη μελέτη της FDA, σχεδόν 42% όλων των καλλυντικών περιείχανε NDEA, με τα σαμπουάν μαλλιών να κρατάνε την πρωτιά. Η ουσία DEA επιδρά με τα νιτρώδη συντηρητικά και δημιουργεί την ουσία nitrosodiethanolamine (NDEA), ένα γνωστό και ισχυρό καρκινογόνο. H DEA μπλοκάρει την απορρόφηση της χολίνης, ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι έγκυες γυναίκες μάλιστα χρειάζονται παραπάνω χολίνη για να την περάσουν και στο έμβρυο που κυοφορούν.


Ας προσέξουμε λοιπόν τι αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ αλλά ακόμη και από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Καλό είναι να μας γίνει συνήθεια να ελέγχουμε τις ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε. Αν και επειδή είμαι κατά του υπερκαταναλωτισμού και θεωρώ ότι οι ζωές μας είναι ήδη αρκετά περίπλοκες, πιστεύω ότι είναι καλύτερο να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή προϊόντα για τον καλλωπισμό μας, την υγιεινή μας και την καθαριότητα των σπιτιών μας και να αγοράζουμε αποκλειστικά αυτά. Γενικώς θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να καταλήξεις σε μια λίστα 'ασφαλών' προϊόντων για να αγοράζεις από το να πρέπει να ελέγχεις συνέχεια τι να μην αγοράζεις, καθώς οι επιλογές είναι πάρα πολλές στη σημερινή σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία.


Πηγές:
healthychild.org
mercola.com
safecosmetics.org

0 comments:

Post a Comment