Wednesday, July 7, 2010

Μάκα - η θαυματουργή ρίζα

Η μάκα (μπορείτε να τη βρείτε να αναφέρεται επίσης και ως "περουβιανό τζίνσεγκ") είναι ένα φυτό που φύεται στις Άνδεις του Περού, σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Η ρίζα του φυτού η οποία αποξηραίνεται και γίνεται σκόνη περιέχει πάνω από 20 αμινοξέα, 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη. Η μάκα είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σε σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες.

Η μάκα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ενέργεια και την αντοχή, να οξυγονώσει το αίμα, να υποστηρίξει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, να αυξήσει τη λίμπιντο (και τη σεξουαλική λειτουργία ειδικά στους άντρες - γι αυτό και ονομάζεται και "το viagra της φύσης") και να ρυθμίσει το μεταβολισμό.

Παρ'όλο που η μάκα δεν περιέχει ορμόνες, προσφέρει διάφορα θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθάνε το ενδοκρινικό σύστημα και ενισχύουν τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς και παράγουν σημαντικές ορμόνες) και το θυρεοειδή αδένα στο να παράγουν ζωτικές ορμόνες στις κατάλληλες ποσότητες που αντιστοιχούν στον κάθε οργανισμό ξεχωριστά.

Συνεπώς, η μάκα δρα σαν ανταπτογόνο* ανταποκρινόμενη στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά. Αν ο οργανισμός σας παράγει μικρή ποσότητα μιας συγκεκριμένης ορμόνης η μάκα θα ρυθμίσει την αύξησή της και το αντίστροφο (αν παράγεται μεγάλη ποσότητα μιας ορμόνης θα μειωθεί η παραγωγή από τον οργανισμό).

Η ικανότητα της μάκα να επηρεάσει θετικά τη διάθεση ενός ατόμου προκύπτει απ΄το γεγονός πως λειτουργεί απευθείας στον υποθάλαμο και τους αδένες της υπόφυσης. Επιπλέον, έχει τη ευεργητική ικανότητα να ανανεώνει τους εξαντλημένους επινεφριδίκους αδένες, γεγονός το οποίο βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίζει καταστάσεις στρες και άγχους.

Η μάκα έχει αποδειχτεί ευεργητική σε όλων των ειδών τα ορμονικά προβλήματα όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), η εμμηνόπαυση, και οι εξάψεις.

Τη μάκα μπορείτε να τη βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Συνιστάται να ξεκινήσετε με μισό κ.γ. (κουταλάκι του γλυκού) τη μέρα και να αυξήσετε σταδιακά τη δόση σε 1 με 2 κ.γ. μέσα σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων. Αν την παίρνετε καθημερινά μπορείτε αν θέλετε να μην την παίρνετε για μια μέρα την εβδομάδα ενώ άλλοι συστήνουν να κάνετε αποχή 1 εβδομάδα το μήνα - η αποχή συστήνεται για να έχει η μάκα καλύτερη επίδραση στον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν τοξικές παρενέργειες της μάκα. Παρ' όλα αυτά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κάποιες παρενέργειες όταν την ξεκινήσουν οι οποίες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι παρενέργειες αποτοξίνωσης. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η διατροφή ενός ατόμου αποτελείται κυρίως από φαστ-φουντ και φαγητά χαμηλής διατροφικής αξίας οπότε ξεκινώντας τη μάκα ο οργανισμός του αρχίζει να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και προσπαθεί να αποβάλλει τη 'σαβούρα'. Αν σας συμβεί αυτό, μπορεί να νοιώσετε άσχημα για λίγες μέρες αλλά θα περάσουν τα συμπτώματα.

Επειδή η γεύση της είναι λίγο περίεργη μπορείτε να ρίξετε την σκόνη στο γάλα, στο τσάι ή στο γιαούρτι σας. Εγώ τη βάζω σε ένα ποτηράκι κρύο τσάι και δεν μου κακοφαίνεται (δοκίμασα και με νερό αλλά δεν τα κατάφερα). Μια καλή ιδέα είναι να την ενσωματώσετε στα smoothies σας!


* adaptogen - ένα φυσικό προϊόν φυτικής προελεύσεως το οποίο αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στο στρες, τα τραύματα, το άγχος και την κούραση


Πηγές:
http://www.naturalnews.com
http://www.wikipedia.org

1 comments:

Ιωάννης Σ. Κιούσης said...

Εκτός από το μάκα, ένα άλλο σπουδαίο αφροδισιακό βότανο είναι και το Κορντισεπς, το οποίο πλέον έγινε διάσημο και στην δύση.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μειωμένης ανδρικής και γυναικείας ερωτικής επιθυμίας αλλά και υπογονιμότητας.

Επίσης, το κορντισεπς είναι ανταπτογονο βοτανο

Post a Comment