Sunday, April 24, 2011

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Τζίντζερ ή ζιγγίβερι ή πιπερόριζα (Zingiber officinale)

Το ginger (Zingiber officinale Roscoe), γνωστό και ως πιπερόρριζα, είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Zingiberaceae. Προέρχεται από την Ανατολή και σήμερα η καλύτερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Καραϊβική.

Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του κρυώματος και της γρίπης. Είναι επίσης διεγερτικό και βοηθάει σε περιπτώσεις ναυτίας και αναγούλας. Είναι εξαιρετικό για γαστρικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές. Βοηθάει επίσης στον πονόλαιμο, τη διάρροια, τη νευραλγία, τη ρευματοπάθεια, τους πόνους της περιόδου και τις ημικρανίες.


Το φρέσκο τζίντζερ διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 3 εβδομάδες αν δεν το έχετε ξεφλουδίσει. Στην κατάψυξη διατηρείται μέχρι και 6 μήνες. Η σκόνη τζίντζερ πρέπει να διατηρείται σε γυάλινο μπουκαλάκι, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία. Αν τη βάλετε στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα χρόνο.

Όταν ξεφλουδίζουμε το τζίντζερ θέλει προσοχή γιατί ακριβώς κάτω από τη φλούδα του βρίσκεται το πιο αρωματικό του μέρος. Οπότε χρησιμοποιήστε ένα μαχαιράκι για φρούτα ή το εργαλείο που καθαρίζετε πατάτες και καρότα για να το ξεφλουδίσετε προσέχοντας να κόψετε ένα λεπτό φλούδι.

Τσάι τζίντζερ

Κόψτε ένα κομμάτι απ' τη ρίζα και τεμαχίστε το σε μικρά κομμάτια/φέτες. Βράστε νερό και ρίξτε μέσα τις φέτες. Κατεβάστε το βραστό νερό απ' τη φωτιά και αφήστε μέσα τις φέτες για 15-20 λεπτά. Σουρώστε, προσθέστε αν θέλετε λίγο μέλι ή/και λεμόνι και πιείτε το ζεστό. :)

Μπορείτε αν θέλετε μετά να φάτε και τις μαλακές φέτες του τζίντζερ που βράσατε!

Μπορείτε να πιείτε ένα τσάι τζίντζερ μετά το φαγητό, ειδικά αν νοιώθετε φούσκωμα και πρήξιμο. 

Πηγές:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=72
http://www.hotpants.gr/html/lista.html#ginger
capoeirista.gr

0 comments:

Post a Comment