Saturday, March 5, 2011

Βούτυρο vs Μαργαρίνη

Eπι χρόνια έχουμε διδαχθεί να πιστεύουμε πως το βούτυρο είναι κακό για την υγεία μας ενώ η μαργαρίνη όχι. Κι έτσι έχουμε εξορίσει το βούτυρο από τη διατροφή μας αντικαθιστώντας το με φυτική μαργαρίνη. Είναι όμως τελικά προτιμότερη ή όχι?

Αρχικά να πούμε πως το βούτυρο είναι ένα φυσικό προϊόν ενώ η μαργαρίνη είναι προϊόν δημιουργίας από τον άνθρωπο. Για να φτιαχτεί η μαργαρίνη χρησιμοποιούνται φυτικά έλαια τα οποία όμως ζεσταίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες γεγονός που κάνει το λάδι στη μαργαρίνει να ταγκίζει. Αφού γίνει αυτό, προστίθεται ένας καταλύτης νικελίου μαζί με άτομα υδρογόνου για να γίνουν συμπαγή τα έλαια. Και δυστυχώς μετά προστίθενται χημικές χρωστικές και χημικές αρωματικές ουσίες για να του δώσουν στη μαργαρίνη το ζαχαρί χρώμα της και να καλύψουν την άσχημη μυρωδιά του ταγκισμένου λαδιού. Η τελική διαδικασία στερεοποίησης της μαργαρίνης δημιουργεί τα επικίνδυνα τρανς-λιπαρά τα οποία είναι καρκινογόνα.

Η μαργαρίνη περιέχει και άλλα επικίνδυνα συστατικά όπως στερόλες, εξάνιο (κλάσμα πετρελαίου), συντηρητικά, λευκαντικό κ.α. Οι στερόλες είναι συνθετικά οιστρογόνα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ενδοκρινικά προβλήματα και έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην σεξουαλική αντιστροφή στα ζώα. Το ΒΗΤ (butylated hydrixytoluene) χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό στα περισσότερα προϊόντα μαργαρίνης το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, ζαλάδα, ναυτία και εμετό καθώς και προβλήματα στο συκώτι.

Το βούτυρο απ' την άλλη είναι πολύ καλύτερο για τον άνθρωπο καθώς περιέχει συσταστικά τα οποία τα χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί καλά. Περιέχει τις βιταμίνες Α, D, E και Κ στη φυσική τους μορφή. Περιέχει επίσης μια κατηγορία λιπαρών οξέων, τα glycospingolipids τα οποία αποτρέπουν τις γαστρεντερικές ιώσεις, ειδικά στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Γι αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταναλώνουν οργανικά, φρέσκα, πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Το βούτυρο περιέχει επίσης σελήνιο και ιώδιο που χρειάζονται στον θυρεοειδή.

Το βούτυρο βοηθάει στην πρόληψη πολλών ασθενειών όπως τα αρθριτικά, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά, προβλήματα με το θυρεοειδή, άσθμα, υπογονιμότητα και παχυσαρκία. Αυτοί που καταναλώνουν βούτυρο έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα σε αντίθεση μ' αυτούς που καταναλώνουν μαργαρίνη.

Το καλύτερο βούτυρο που μπορείτε να καταναλώσετε είναι το φρέσκο, μη-επεξεργασμένο βούτυρο από χορτοφάγες αγελάδες (ναι δεν το ξέρατε ότι πολλές αγελάδες τις ταϊζαν αλεσμένα κρέατα παρ' όλο που δεν είναι στη φύση τους να τρώνε κρέας - εξ ου και η νόσος των "τρελλών αγελάδων") και κατά προτίμηση οργανικό. Επόμενο στη λίστα έρχεται το παστεριωμένο βούτυρο από χορτοφάγες αγελάδες και μετά από αυτό το συνηθισμένο παστεριωμένο βούτυρο που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ. Ακόμη όμως και οι 2 τελευταίες κατηγορίες βουτύρων είναι μια πολύ πιο υγιεινή διατροφική επιλογή από τη μαργαρίνη και τα προϊόντα επάλειψης.



Πηγές:


0 comments:

Post a Comment